Zainaugurowałam dziś sezon ogrodniczy. Pogoda sprzyjała porządkom w ogródku. Wiem, wiem mamy dopiero 22 lutego i wszystko się jeszcze może zdarzyć, ale uporządkowałam to czego nie zdążyłam jesienią. Patrząc na to co dzieje się w przyrodzie to raczej zimę mamy już za sobą. Dzikie gęsi wracają , w ogrodach pojawiają się pierwsze kwiaty- u mnie kwitnie przebiśnieg :) - zdjęcie pojawi się w przyszłym tygodniu :)
Po pracy fizycznej czas na odpoczynek przy filiżance herbaty i ....
Przeglądając swój pożółkły już zeszyt z przepisami znalazłam taki na "placek do herbaty z "Przekroju"". Kiedyś na ostatniej stronie była rubryka kulinarna.
PLACEK DO HERBATY
10 łyżek cukru
10 łyżek mąki pszennej
9 łyżek mleka
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki "Kasi"
1 łyżka kakao
1 słoik dżemu
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodać stopioną i przestudzoną "Kasię" i mleko. Wymieszać. Dodać dżem i wymieszać. Ubić białka i pianę wymieszać ostrożnie z ciastem. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
ale jak to? dzem wpakowac do ciasta przed upieczeniem????
OdpowiedzUsuńa tak wpakować do ciasta :) dzięki temu jest wilgotne z lekkim posmakiem dżemu :)
OdpowiedzUsuń