CIASTECZKA SZTOKHOLMSKIE
150 g masła
1/4 szklanki cukru
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki
dżem malinowy lub czereśniowy
dość drobno posiekane orzechy
3 łyżki wody
trochę cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, cukier waniliowy mąkę. Dokładnie wymieszać. Uformować dwa wałki o średnicy 2,5 cm. Obtoczyć w mielonych orzechach i schłodzić przez godzinę. Pokroić w plastry grubości 1 cm. Plastry ułożyć na wyłożonej papierem blasze. W każdym zrobić palcem wgłębienie i do niego łyżeczką nałożyć dżemu. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić. Z cukru pudru i wody zrobić lukier i polukrować w esy floresy ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz