A o to przepis (moje modyfikacje w nawiasie)
ŚLEDZIE NA CZERWONO
5 średnich czerwonych cebul
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (półwytrawnego)
1 szklanka octu z czerwonego wina
1 szklanka ostudzonej przegotowanej wody
1 (3/4) szklanki cukru
2 (4) liście laurowe
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka ziaren jałowca
1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
kawałek kory cynamonu
5 goździków
10 filetów a'la matias
Filety zamoczyć w wodzie na 1 godz. Następnie wyjąć z wody i pokroić na mniejsze - takie na jeden kęs - kawałki i przełożyć do miski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Do garnka wlewamy, wino, wodę i ocet. Dodajemy cebulę i przyprawy. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Studzimy. Zimną marynatą zalewamy kawałki ryby. Odstawiamy- przykryte- w chłodne miejsce na minimum dobę. Wg. Seniora lepsze są po 3-4 dniach. Podajemy odsączone z marynaty udekorowane krążkami cebuli z marynaty.
Smacznego :)))
a wiesz, ze wyprobuje? podoba mi sie pomysl :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :) R jada śledzie?????
OdpowiedzUsuń