POTRAWKA Z KURCZAKA
1 podwójny duży filet z piersi kurczaka
1 spory por
4 marchewki
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany 18% zakwaszanej
sól, pieprz, mielona wędzona papryka
oliwa
Filet umyć, pozbawić błon i pokroić w dość sporą kostkę . Przełożyć do miski. Posolić, popieprzyć, dodać paprykę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dość mocno skropić oliwą i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na dobre 2 godziny.
Por oczyścić i pokroić w talarki. Marchew obrać i również pokroić w talarki.
W garnku rozgrzać trochę oliwy, przełożyć mięso razem z marynatą. Smażyć ze wszystkich stron na lekko złoty kolor. Dodać por i marchewkę, wymieszać i przykryć. Dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż marchewka zmięknie. Jeśli warzywa "puszczą" mało soku lekko podlać wodą. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i ewentualnie doprawić.
Można podawać z makaronem lub ziemniakami.
lubie potrawke z kurczaka :) hmmmmm :)
OdpowiedzUsuń