wtorek, 15 marca 2011

Kocham makarony :)

Ciągle chora :( ale nic to , kiedyś wyzdrowieję. Młodzież się śmieje, że polubiłam ten stan.
Ale wracając do tytułu- uwielbiam makarony, są bardzo dobrym półproduktem do szybkich dań. Jest to ważne zwłaszcza jak się pracuje na kilku etatach. Przepis , który wam dziś proponuję podam w wersji orginalnej ale i ze swoimi modyfikacjami.

MAKARON Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

3 laski białej surowej kiełbasy
2 łyżki oliwy
małacebula
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory (lub 1 puszka pomidorów bez skórki, w kawałkach)
1/2 puszki białej fasoliw zalewie (z czerwoną też jest super)
garść listków szałwi
400g makaronu fussli
sól, pieprz
starty parmezan (jeśli go nie lbimy to jakikolwiek inny)

Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Jeśli używamy  całych pomidorów to sparzamy je obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Z kiełbasy zdjąć osłonkę i rozdrobnić. Oliwę rozgrzać, wrzucić mięso i smażyć na złoty kolor. Dodać cebulę i czosnek i smażyć 2 min. Dodaj pomidory, fasolkę, dolej 1/2 szklanki wody i gotuj 15 min. Dopraw i trzymaj w cieple. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. Odsącz i dodaj do sosu. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Posyp tartym serem i szałwią. Smacznego :)

P.S. Jest to druga wersja białej kiełbasy którą jadam :)

2 komentarze:

  1. 3 laski, to ty masz w domu akurat :)
    A przepis calkiem calkiem. Ostatnio tez jadam wlasciwie tylko makarony. Z kurczakiem i sosami - pieczarkowym, musztardoqwym i chrzanowym. A ze jednorazowo mam danie na 4 dni, to mi w to graj :)
    Ale ten przepis wyprobuje.
    Jak wroce :)
    Do zobaczenia w PL...

    OdpowiedzUsuń
  2. No muszę spróbować, połączenie białej kiełbasy z makaronem może być ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń