KURCZAK W WINNEJ GALARETCE
2 pdwójne filety z piersi kurczaka
2 małe lub jeden duży słoik żurawiny
2 łyżki żelatyny
2 szklanki czerwonego wina (najlepsze półsłodkie)
20 dag świeżego szpinaku
1 kostka rosołowa
Filety pokrój w grube paski. Zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj kostkę rosołową iugotuj. Wyjmij i wystudź.
Szpinak oczyść, na 1 minutę włóż do wrzątku. Wyjmij, przelej zimną wodą, ostudź.
Żelatynę namocz w 1/2 szklanki wina, a kiedy spęcznieje rozpuść podgrzewając. Połącz z resztą wina i żurawiną, zmiksuj. Małą keksówkę wyłóż folią spożywczą. Wylej 1/2 galaretki. Zastudź. Następnie ułóż na niej owinięte w liście szpinaku paski kurczaka. Zalej pozostałą galaretką. Schłodzić minimum 4 godziny. Wyjmij z foremki pokrój na grube plastry :) i...... Smacznego ;)
no, z tym przepisem to bede musial troche poczekac :) co najmniej do lata :) przyda sie cos chlodnego na obiad wtedy :)
OdpowiedzUsuńnie dość, że umiesz gotować i przekazywać wiedzę na ten temat, to to na dodatek jesteś ładna.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ciut potrafię i nawet wody na kawę nie przypalam ;)
OdpowiedzUsuńdo Robala - wydaje mi się, że to danie nie jest na wersje obiadową, raczej jako przystawka na imprezę w miłym, nie koniecznie licznym gronie
OdpowiedzUsuńa tak a,propos - niedługo będę obchodzić / aczkolwiek niechętnie/ urodziny, może podsuniesz mi pomysł na ciekawą kolację / mało pracy!/
OdpowiedzUsuńpozdrawiam