sobota, 18 kwietnia 2020

Poświąteczne porządki

Inspiracją do tego dania był post na bistromama.pl. W mojej rodzinie jakoś nie było tradycji robienia kotletów jajecznych, a może do tej pory po Wielkanocy nie zostawało tyle kraszanek... Tradycją rodzinną jest gotowanie jajek w łuskach cebuli.  W tym roku miały piękną czekoladową barwę - z prostego powodu : w trakcie gotowania z łuskach zadzwoniłam do cioci z życzeniami i ciut się zagadałam ;)


KOTLETY JAJECZNE 
8 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
2 bułki
mleko
bułka tarta
sól, pieprz
zielony koperek
olej do smażenia 

Bułki namoczyć w mleku. Jajka na twardo obrać i posiekać . Do miski przełożyć posiekane jajka, odciśniętą bułkę . Wbić surowe jajka, dodać sól i pieprz, cztery łyżki bułki tartej  oraz posiekany koperek. Wyrobić. Jeśli masa jest za luźna dodać trochę bułki tartej. Odstawić na jakieś pół godziny.  Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Osączone posypać rzeżuchą :) Podałam z ziemniakami, sosem tatarskim (został po świętach ).
Z podanej proporcji wyszło sześć sporych kotletów :)

A to na poprawę nastroju rozkwitająca bergamota :)

3 komentarze:

  1. Podkradam ten przepis, bo wieki nie robiłam kotletów jajecznych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Best Live Casino Website 2021 - Lucky Club Live
    Lucky Club Live has partnered with Gambling Commission, a UK licensed operator in luckyclub.live the online gambling industry. Their Live Casino website is  Rating: 5 · ‎Review by Lucky Club

    OdpowiedzUsuń