środa, 5 grudnia 2018

Na uroczysty obiad


W mieście coraz więcej dekoracji świątecznych :) widać też wzrastającą gorączkę zakupową :)

Dla mnie - i pewnie dla wielu z Was - Święta to czas spotkań z bliskimi :) czas biesiadowania, rozmów i wspomnień o Tych, których już nie ma z nami... Dzisiejsza propozycja to po pierwsze mała odskocznia od słodkości, a po drugie idealnie wpisuje się w świąteczny, bożonarodzeniowy obiad, zwłaszcza jeśli lubimy połączenie mięsa z owocami :) 
 
POLĘDWICZKA FASZEROWANA
ok 60 dag polędwiczki wieprzowej (jak najgrubsza) 
25 dag mielonego mięsa z indyka
5 dag suszonych żurawin
jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1mała cebula
majeranek
sól, pieprz
olej

Polędwiczkę rozciąć na jak największy prostokąt. Lekko rozbić. Czosnek rozetrzeć z sola i majerankiem oraz pieprzem. Posmarować polędwiczkę i odstawić początkowo na 30 min w temp. pokojowej potem 30 min schłodzić. Cebulę obrać i  drobno posiekać. Mięso mielone wyrobić z bułką tartą, jajkiem, natką, żurawina i cebulką. Doprawić sola i pieprzem. Farsz rozsmarować na płacie mięsa. Zwinąć w roladę, obwiązać nicią kuchenną. Na patelni rozgrzać olej i ostrożnie przysmażyć ze wszystkich stron. przełożyć do naczynia żaroodpornego polać tłuszczem ze smażenia. Przykryć i piec w piekarniku ok 50 min w temp 180 stopni C, podlewając wytwarzającym się sosem.

 Wrzuciłam oba zdjęcia, bo nie mogłam się zdecydować :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz