CIASTO BURACZANO-CZEKOLADOWE
40 dag ugotowanych lub upieczonych buraczków ćwikłowych
1 i 1/4 szklanki oleju
5 jaj
28 dag mąki pszennej
37 dag cukru
10 dag kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
20 dag czekolady
100 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
tłuszcz i bułka tarta do wysypania tortownicy
Buraczki obrać pokroić na kawałki i razem z olejem zblendować na gładką masę, W drugiej misce zmieszać suche składniki. Do masy buraczanej dodać jajka i zmiksować. Następnie w dwóch turach dodać sypkie składniki. Zmiksować. W dużej tortownicy dno wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni C około 40 min (do suchego patyczka). Przestudzić. Po 30 minutach wyjąć z formy. Jak cisto jest zimne zabieramy się za polewę. Połamaną czekoladę, śmietankę łyżeczkę oleju i ekstrakt umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści. Smarujemy polewą ciasto. Możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany czy serka waniliowego ;)
Smacznego i udanego weekendu !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz