CUKIER RÓŻANY
2 spore garście płatków róż (pachnąca odmiana)
1,5 szklanki cukru
Płatki przebrać, odrzucić uszkodzone. Opłukać i przełożyć do makutry albo moździerza i rozetrzeć na miazgę. Do miski wsypać cukier dodać miazgę z płatków róż i dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsypać jak najcieńszą warstwą cukier różany. Zostawić na 1-2 dni do wyschnięcia. Pokruszyć i przełożyć do szczelnego naczynia .
KRUCHE CIASTKA Z CUKREM RÓŻANYM
20 dag masła
2 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wykrawać ciasteczka. Pozostałe białko lekko ubić i posmarować nim ciasteczka. Posypać cukrem różanym. Piec w rozgrzanym do 170 stopni C tak długo aż ciasteczka delikatnie się zezłocą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz