a w kuchni piekarnik pracuje na pełnych obrotach :) Ciasteczka cytrynowe i lawendowe gotowe. Na swoją kolej czekają pierniki do choinki, czekoladowe i malinowo-żurawinowe :)
CIASTECZKA MALINOWO-ŻURAWINOWE
1 kostka masła
4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki malin w cukrze (ze słoika- maliny i syrop)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g suszonej żurawiny
Masło pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników i zagnieść. Uformować wałki ciasta o średnicy 2,5 cm zawinąć w folię spożywczą i schłodzić min 1 godz. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C . Wałki ciasta pokroić w plasterki o grubości ok 0,5 cm. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zachowując spore odległości. Piec ok 15 min - do lekkiego zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz