Babcia robiła rewelacyjne ogórki kiszone, które zawsze się udawały :) ich tajemnicą były proporcje soli i wody :)
OGÓRKI BABCI HELENKI
5 l wody
3 łyżki stołowe soli
obrany korzeń chrzanu
baldachy kopru
liście winogron lub wiśni
czosnek
Ogórki moczyć przez 24 h w wodzie. 5 litrów wody przegotować, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Wystudzić. Do umytych słoików wkładać po 2 kawałki korzenia chrzanu, 3-4 ząbki czosnku ,koper, liście winogron lub wiśni oraz ściśle układać ogórki. Zalać zalewą. Lekko zakręcić słoik. Po 2 dniach słoiki dokręcamy.
Jeśli mamy ochotę na małosolne to ogórki moczymy 4-5 h i zmieniają się proporcje wody i soli :) Na 1,5 litra wody dajemy 1 łyżkę stołową soli :) reszta bez zmian :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz